Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Zašto integritet i Integrist?

okt 14, 2016
0

Zakonitost, jasne nagrade i očekivanja, poverenje, doslednost i izvesnost su, ako ne egistencijalne potrebe bilo kog građanina, ono zasigurno potrebe od čijeg postojanja zavisi da li je neka institucija, ali i društvo u celini, po meri građanina.Bilo da je reč o građanskoj, profesionalnoj ili institucionaloj formi, uloga integriteta u društvu je da poveća izvesnost, uvede kriterijume i garantuje poštovanje pravila, procedura, obaveza i pravnih i etičkih sankcija. Sve to je nezamislivo bez transparetnosti i odgovornosti.

Integritet sprečava opstajanje ili nastanak anomiije, stanja bezakonja čije je „rodno mesto“ spremnost skoro svakoga pravnog i fizičkog lica da ne birajući sredstva ostvaruje ciljeve i potrebe oličene u pravima i interesima.

Mitskim jezikom rečeno, s jedne strane, zlo anomije i dezorganizacije, a sa druge strane, dobro integriteta građana, profesija i institucija, bilo da su javne, privatne ili građanske.

I kao u svakoj bajci potreban je junak, junak koji će doneti pobedu nad zlom.

Mi to mitsko biće vidimo u Integristu, zajednici u off i online prostoru čija je osnovna jedinica građanin i/ili institucija satkana od integriteta, odnosno spremna da se potčinjavajući integritetu bori za njega.

Mitska priroda Integristu nije samo data od strane inicijatora, već i njegove svrhe i prepostavljenog zadatka, da se (iz)bori sa korupcijom u društvu nedovršene tranzcije, kojim dominiraju otuđene i dezorganizovane institutucije i anomični građani.

Crpeći snagu iz građanske hrabrosti, dostojanstva, ali i poverenja i solidarnosti među građanima, Integrist ima zadatak da jača građanski, profesionalni i institucionalni integritet, posebno onih koje se bore protiv korupcije.

U prilog nasušnoj potrebi za Integristom govore nalazi istraživanja o toleranciji korupcije i spremnosti da se korupcija koristi kao alat za svoje ciljeve, jer u društvu niskog integriteta korupcija je rešenje. I sve bi to bilo možda prihvatljivo, da od takvog društva, ili najbolji beže ili ga potrebni zaobilaze.

Lokalni antikorupcijski forum grada Niša, građanska inicijativa pretočena u autonomno gradsko telo koje, i pored sistemske i sistematične opstukcije Grada Niša, radi svoj posao i samonikli lokalni građanski pokreti su plod potrebe za integritetom, tj. za smislom, izvesnošću, pravdom i pravom.

Oni su odgovor na neuspelu tranzciju koja je završena uspostavljenjem sistema otuđenih i korumpiranih institucija koje ne (žele da) vide građane na šta građani odgovoraju nepoverenjem.

Za ovakvu sliku kriva je antikorupcijska industrija, koja je u borbi protiv korupcije stavila prioritet na pravljenje zakona i institucija, ali ne i na primenu koja bi građanima donela korist.

Tako je nastao sistem borbe protiv korupcije koji ima legalitet, ali ne i legitimitet, jer njegova korist za građane je skoro ponižavajuće mala, tako da građani, a posebno mladi, rešenje vide u korupciji i anomičnom ponašanju, jer u suprotnom rizikuju da budu na margini društva zbog isključenosti iz „koruptivnih lanaca preživljanja“.

E, to je tačka od koje kreće Integrist.

Umesto „koruptivnih lanaca preživljanja“, udruženi online i offline građani su i za integritet.

Integrist nije zamena za offline stvarnost, on je online sredstvo za merenja građanskog, profesionalnog i institucionalnog integriteta, podrške i promocije ljudi od integriteta u borbi za integritet, jednom rečju stvaranju Koalicije za integritet.

Dobrobošli! #MiZaIntegritet


Leave a reply

You must be logged in to post a comment.